De Temple Index of Functional Fluency (T.I.F.F.) is een gedragsanalyse instrument om interpersoonlijke effectiviteit te vergroten. Het is ontwikkeld door onderwijsprofessional dr. Susannah Temple (Zij is PTSTA = Provisional Teaching and Supervising Transactional Analyst). Voor degenen die er bekend mee zijn en het interessant vinden: het model komt voort uit het TA concept van de integrerende Volwassene. Hierbij gaat het om het flexibel gebruik maken van en recht doen aan je gedragsopties in het hier en nu. 

De vraag die bij Functional Fluency centraal staat is: ‘Do I and others benefit’? 

De TIFF-vragenlijst is een psychometrisch instrument. Susannah Temple ontwikkelde het aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, waarbij de 9 modi, 54 gedragsindicatoren en de 108 vragen uit de vragenlijst getoetst en gevalideerd zijn. T.I.F.F. wordt ingezet in coachings- en andere procesbegeleidingstrajecten. Er is een bloeiende internationale community van professioneel begeleiders die met Functional Fluency als kader aan ontwikkeling werken. Zowel individueel als met teams in organisaties. Ik werk er zo graag mee, mede omdat de Bewustzijnsmodus die centraal staat om tot effectiever gedrag te komen zo mooi te combineren is met ook andere benaderingen waar ik veel mee werk, zoals NonViolent Communication en de Acceptance & Commitment therapie.

Het profiel dat uit de T.I.F.F.-vragenlijst naar voren komt is uniek voor de persoon en geeft een indruk hoe je je energie verdeelt over de diverse gedragsmodi. Het plaatst mensen niet in een categorie, maar gaat uit van het flexibel inzetten van persoonlijke kwaliteiten. Het nodigt uit om opties in te zetten die je in bepaalde contexten nog laat liggen. Het werken met Functional Fluency levert bemoedigende input voor voortdurende persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Het bespreken van de uitkomsten van de vragenlijst is een co-creatief proces en heeft een onderzoekende insteek. De uitkomsten zijn niet gericht op waarheidsvinding, maar op het betekenis geven aan eigen gedrag onder verschillende omstandigheden, waarna er bewuster gekozen kan worden voor het inzetten van effectiever gedrag.

Het vertellen van je eigen verhaal met betrekking tot situaties en het ontdekken van de specifieke betekenis ervan geeft ruimte voor reflectie op achtergronden en motieven. En daar ontstaat ruimte voor gedragsverandering. Gevoed door positieve intenties en vanuit verbinding met jezelf en de ander(en), gericht op een situatie waarbij I and others benefit.

T.I.F.F. analyses worden bij voorkeur aan het begin van coachings- en trainingstrajecten ingezet. Dit kan zowel individueel, maar ook als onderdeel van teamcoaching of als 360 graden feedback instrument.

Je ontvangt na aanmelding een inlogcode van onze beveiligde omgeving Functional Fluency International waarmee je alle vragen (in het nederlands of engels naar keuze) over werk- en privé context kunt beantwoorden, waarna jouw eigen profiel zichtbaar wordt. In een persoonlijke begeleidingssessie wordt ingezoomd op jouw persoonlijke situatie. Meestal wordt het gekoppeld aan een specifiek geformuleerde leer/ontwikkelwens. 

Sinds 2015 ben ik gecertificeerd T.I.F.F. -provider, na mijn opleidingen in Transactionele Analyse en meer psychotherapeutisch. In 2018 ontwikkelde ik voor de Actieve Werkplaats van de N.V.T.A. een workshop voor collega professioneel begeleiders die al met TA werken en kennis willen maken met dit prijswinnende model. Functional Fluency is ontstaan vanuit de wens om de Integrerende Volwassene meer genuanceerd recht te doen. Ook zonder de gevalideerde gedragsanalyse kun je prima werken met dit model. Ik organiseer op aanvraag nog steeds workshops voor bijvoorbeeld intervisiegroepen van professioneel begeleiders die nieuwsgierig zijn naar toepassing van Functional Fluency in hun eigen coaching en training. Dit kan ook op een grote zeiltjalk vanuit Muiden met lunch en avondbuffet en zeilen tussendoor.

Vieve ter Laak van Heldere zaken over de T.I.F.F.gedragsanalyse:

”een heel prettig en gelijkwaardig onderzoek”

“je hebt goud in handen! Jij als mens, met al je kennis en ervaring en dan nog zo’n instrument dat zoveel inzicht geeft…. Je klanten weten niet hoe ze met hun neus in de boter vallen!”

Voor reeds gecertificeerde Functional Fluency en T.I.F.F. providers organiseer ik workshops 'Functional Fluency in beweging' over toepassing van het Functional Fluency model in de coachpraktijk. Zie in het menu de Agenda om te zien wanneer de eerstvolgende plaatsvindt of zet je via de Contactpagina op m'n mailinglist.  

De workshop kan ook op aanvraag voor jouw team verzorgd worden en een andere locatie dan de zeiltjalk is natuurlijk mogelijk. Deelnemers aan de workshop vragen soms vooraf een persoonlijke T.I.F.F. analyse aan, om de lessen uit de workshop direct aan hun eigen ontwikkelvraag en T.I.F.F. profiel te kunnen koppelen en zo nog meer waarde uit de workshopdag te halen. 

Inbegrepen is een uitgebreide gezamenlijke nabespreking met handout en kernoefening met de Bewustzijnsmodus begeleid door gecertificeerd T.I.F.F. provider Elles Bindels. Hierbij gaan we in op je gedragsneigingen in specifieke werk- en/of privé contexten die meer en minder effectief uitpakken en we koppelen dit aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkelwens. Na aanmelding en betalen ontvang je een inlogcode in je mailbox waarmee je online de T.I.F.F. vragenlijst direct kunt invullen en waarmee jouw persoonlijke Functional Fluency profiel zichtbaar wordt. Voor het maken van een afspraak om jouw profiel te bespreken, mail, bel of whatsapp me op elles@vbib.nl 06 20397621.