Geen enkele zorgverlener hoopt er ooit mee te maken te krijgen, maar het kan een ieder overkomen: een tuchtklacht.      
   
Een tuchtklacht is vervelend, heeft impact en er komt veel op een zorgverlener af. Juridisch, maar ook emotioneel.

Dit congres werd op 8 december 2022 voor de tweede keer door Medilex georganiseerd. Aan bod kwam:

  • De gehele tuchtprocedure: van binnenkomst klacht tot de uitspraak
  • De impact van een tuchtklacht op werk en leven: een vakgenoot aan het woord
  • Peer Support: wat houdt het in en waarom is het zo belangrijk?

Ik sprak voor de tweede keer op dit congres over de impact van een tuchtklacht. Als ervaringsdeskundig arts en als professioneel Peer Support trainer en begeleider van veerkrachtprocessen voor mensen in hoog-impact beroepen, deel ik over mijn eigen ervaring en ga ik in op het belang van naast juridische ook emotionele ondersteuning en Peer Support.

Ik geef aangrijpingspunten om de veerkracht van zorgprofessionals te bevorderen. Hierbij is een belangrijke rol weg gelegd voor niet alleen de aangeklaagde arts zelf, maar ook voor collega's, opleiders, leidinggevenden, klachtenfunctionarissen en HR medewerkers!

Want veerkracht is een dynamisch proces, waarbij we elkaar hard en zacht nodig hebben.

Het artikel 'Incident of calamiteit? Heb meer aandacht voor de arts’ is hier te downloaden. Dit interview met mij verscheen in het tijdschrift Betrokken van de VvAA en gaat over het belang van als vanzelfsprekend aangeboden Peer Support. Hierin staan verhalen en tips van vakgenoten en juridisch experts. Alle artikelen uit dit magazine zijn ook digitaal te lezen via de site van de VvAA. Daar zijn ook filmpjes van de geinterviewden over dezelfde onderwerpen te zien.

Wil je met jouw team of maatschap een training Peer Support of omgaan met calamiteiten. Ik werk zowel individueel als samen met andere trainers met uitgebreide klinische ervaring in de zorg. Aandacht voor dit onderwerp kan ook in de vorm van een lezing of dialoogsessie. Ik kan ook ingeschakeld worden voor individuele begeleiding vlak na een incident, of tijdens een lopend traject van een tuchtzaak. Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. elles@vbib.nl  / 06 20397621 of zie de contactpagina

Er is een handout van mijn bijdrage op het congres beschikbaar. Mail me bij interesse. Ook de presentatie is bij mij op te vragen.

impressie Presentatie: (met pijltjes scrol je erdoorheen)

En valt er dan een brief van het tuchtcollege op de mat, dan wordt het speelveld nog iets complexer...: