De oloïde! Polariteiten verenigd in een continuüm. symbool voor heelheid. Rust én beweging. Daar staat ie voor mij voor. 

Breng ‘m uit balans en hij gaat bewegen, zijn hele oppervlak raakt daarbij de grond. Dit is uniek. En dan het spoor dat ie trekt! Volg een complete omwenteling (‘voetafdruk’), knip dat uit, beweeg het naar elkaar toe en er vormt zich zonder vouw zo weer een oloïde. 

De vorm werd ontdekt door Paul Schatz. Bij het inverteren van een kubus kwam de driedimensionale lemniscaat tevoorschijn. De vorm ontstaat wanneer je twee cirkels in een hoek van 90 graden op elkaar bevestigd, op zo’n manier dat de velg van de ene cirkel door de as van de andere cirkel gaat. Wanneer de oloïde rolt, steunt hij dus continu op beide cirkels.

Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, heeft Paul Schatz gestimuleerd de fysieke vorm tevoorschijn te toveren naar aanleiding van zijn observaties. De oloïde staat ook wel symbool voor de verbinding tussen aarde en universum.

Industrieel wordt de oloïde toegepast als perfecte vloeistofmenger in waterzuiveringsinstallaties, bij de bereiding van sommige geneesmiddelen en in oppervlaktewater voor beluchting.

Wil je zelf een oloïde maken? Uit hout of uit steen? Volg een workshop bij José Linders in het Delftse hout.

Toepassing bij mijn coaching en training:

Ik gebruik de oloïde in mijn workshop als concreet ervaringsmateriaal en als metafoor. Ik vind het mooi om het werken met en integreren van polariteiten ermee te visualiseren.